Alp Garage Oto Ses Sistemleri / Ankara
Merkezi Ankara´da bulunan Alp Garage Elektronik, 22 yıllık bir firma olarak araç görüntü ve ses sistemleri ile hizmet vermektedir. Türkiye´de araç multi medya sistemlerinde önde gelen Alpine, Pıonner, Kenwood, Clarıon, Potenza, Hertz, Forx, Cadence, Audıson, Neutron, Paradox markalarının yetkili bayisidir.
1978 yılında çıktığımız yolculuğumuza; 250 metrekare büyüklüğünde ki Gülhane caddesi 10 Numarada yeni işyerimizde hizmete devam ediyoruz. 4 yıldır aynı işyerinde müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bizim önceliğimiz işyerimize gelen her misafirimizi; hem fiyat, hem işçilik olarak memnun göndermektir. Önceliğimiz dürüstlüktür. Bu misyon ile taçlandırdığımız Alp Garage mağazamızda her biri alanında donanımlı kalfa, usta ve usta öğretici belgelerine sahip mesai arkadaşlarımız mevcuttur.
Oto ses sistemleri ve oto görüntü sistemleri montajı uzman teknik elemanlarımız tarafından yapılmaktadır. Alp Garage´de yapılan işler garanti kapsamındadır. Araç oto multimedya, ses sistemleri, görüntü sistemleri ve navigasyon sistemlerinde fiyat garantisi bulunmaktadır. Oto ses sistemleri, oto görüntü sistemleri modellerini ve fiyatları karşılaştırabilirsiniz. Aracınıza otonuza ses görüntü navigasyon almadan önce bizimle mutlaka irtibata geçiniz. Aracınıza en uyumlu multi medya sistemlerinde siz değerli müşterilerimize yardımcı olmaktan mutluluk duyarız
Araç uygulamaları:
Araç Ses Yalıtımı, Far Aydınlatma Sistemleri, Araç Kaplama Folya, Oto Multimedya Ürünleri, PDF Folyo Uygulaması, Şeffaf Oto Koruma Filmi, Araç Kamera Sistemleri, Araç İçi Kaza Kamerası ve Oto Aksesuarları hakkında detaylı bilgi almak ve ürünlerimizi incelemek için www.alpgarage.com.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz
Elvankent Oto Ses Görüntü Sistemleri
Elvankent Oto Sistemleri; montaj aşamasında tamamen tecrübeli ekiplerimizle hizmet vermekteyiz. Kaliteli bir işçilikle uzun yıllar seneler kullanılacak olan oto ses sistemleri oldukça önemlidir.
Türkiye´nin en kalabalık şehirlerlerinden olan Ankara, bir çok çeşitli markalarda arabalara sahiptir.
Araçlarımızı süsleyecek olan oto ses sistemleri ve oto aksesuarları ile ihtiyaçlarınızı karşılayacak olan Alp Garage siz değerli müşterilerimize yardımcı olmaktadır.
Elvankent Oto Cam Filmi
Oto Araç Filmi Hakkında Bilgiler.
Araca cam filmi taktırmak yasak mı? Araç cam filmi yasak olarak bilinen bir uygulama olsa da Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre sürücünün görüşünü engellemiyorsa yasak değildir. Cam filmi en düşük %70 oranında ışık geçiriyorsa kullanılabiliyor. Yani yasal olarak 1 ve 2 numaraları cam filmleri kullanılabiliyor.
Araç sahipleri farklı ihtiyaçları için araçlarında çok çeşitli aksesuarlar ve teknikler kullanıyorlar. Özellikle aracınızın daha estetik bir görünüme kavuşması için en yaygın uygulamalardan bir tanesi oto cam filmi oluyor. Hem estetik bir görünüm hem de mahremiyet arayanlar cam filmi ile bunu çok kolay bir şekilde elde edebiliyor.
Aracınız varsa sizler de zamanla aracınızda bazı değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda araç içinde ya da dışında birçok değişiklik yapabilirsiniz. En uygun maliyetli ve yaygın uygulama ile aracın camlarını film ile kaplamak olur. Bu uygulama profesyonel bir bakış açısı ile yapıldığında doğru görünüm elde edilebilir.
Aracınıza cam filmi yaptırmak istiyorsanız bize www.alpgarage.com.tr web sayfamız üzerinden ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Oto cam filmi ne işe yarar?
Oto cam filmi polyester malzeme türlerinden olan termoplastik polimer reçinesi isimli üründen üretiliyor. Bu ürünler öncelikle araçların daha estetik bir görünüme kavuşmasına yardımcı oluyor. Oto cam filmi şu özelliklere sahip oluyor;
Aracınıza gelen güneş ışıklarını engellediği için yaz aylarında klima performansını arttırır ve klimaya bağlı yakıt tüketimini de azaltır.
Doğru cam filmi seçilirse güneşten gelen zararlı ışınlar filtrelenir. Bu sayede aracınızın koltuklarında ve gövdesinde solma ve zarar görme durumları ortadan kalkar.
Camlarınızın çizilmesini engeller ve darbe anında camların zarar görmesini kolaylıkla engeller.
Sürücüleri ve yolcuları dışarıya karşı izlenmez hale getirir. Araçta gizlilik ve mahremiyet sunar. Ek olarak araçlarınızda yer alan eşyalar da görünmez ve hırsızlık olayları da daha az olur.
Oto cam filmi numaraları
Aracınıza farklı tonlarca cam filmi yaptırabilirsiniz. Araç cam filmi numaraları ise işte burada devreye girer. Bu ürünlerde numaralar sürücülere farklı görme açıları sağlamaktadır.
Bu numaralar şöyledir;
1 Numara Cam Filmi:
Bu ürün %85 oranında ışık geçirgenliği sağlar ve sürücünün görüşünü olumsuz etkilemez. Arka camlar için de önerilebilecek bir üründür.
2 Numara Cam Filmi:
%70 oranında ışık geçirgenliği vardır. Bu numara da sürücü görüşünü engellemez ve kullanılması önerilen bir üründür.
3 Numara Cam Filmi:
%55 oranında ışık geçirgenliği söz konusudur. Kısmi olarak sürücülerin görüşünü engellemektedir. Kullanımı önerilmeyen bir cam filmi numarasıdır.
4 Numara Cam Filmi:
%40 oranında ışık geçirgenliği olan bir cam filmidir. Sürücünün görüşünü tamamen engelleyen bir üründür. Bu ürünün kullanımı yasak olan cam filmidir.
Son yıllarda cam filmileri de çok yaygın kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Bu ürünler düz camlara göre zararlı güneş ışınlarını %99 oranında ortadan kaldırıyor. Kullanımı yasak olan cam filmleri hiçbir şekilde muayeneden geçmez ve trafikte fark edildiğinde ceza yazılabilir. Bu nedenle mutlaka belirlenen numaralarda kullanılmaktadır.
Oto cam filmi uygulamaları için hemen Alp Garage´ye ulaşın ve sizin için hemen işlem yapalım.
Oto cam filmi nasıl yapılır?
Oto cam filmi işlemi çok uzun sürer ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu nedenle sizin için yaptığımız işlemi hemen kısaca özetleyelim;
Öncelikle cam yüzeyini özel temizleme ürünleri ile temizleyerek işe başlıyoruz.
Camı tamamen temizledikten hemen sonra fazla kalan nemi alıyoruz ve kurutmak için özel yöntemler kullanıyoruz.
Ardından camın dış yüzeyine su püskürterek film ölçüsünü almak için hazır hale getiriyoruz. Su sayesinde film cama yapışıyor ve bizler kolaylıkla ölçü alıyoruz. Daha sonra filmi uygun ölçülerde kesiyoruz.
Bu uygulamadan sonra filmde yer alan koruyucu şeffaf tabakayı çıkartarak camda kenar bölgelerde boşluk kalmayacak bir şekilde yerleştiriyoruz.
En son aşamada camın altında yer alan hava kabarcıklarını ortadan kaldırıyoruz. Bunun için profesyonel yöntemler kullanıyoruz ve asla aracınızın camına zarar vermiyoruz.
Ön ve arka camlarda oval yapıları nedeniyle daha profesyonel çalışmak gerekiyor. Bu nedenle arka ve ön kısımlarda mutlaka ısı tabancası gibi özel ekip manlar ile çalışıyoruz.
Oto cam filminin avantajları nelerdir?
Aracınızın iç kısmında kullanım halinde döşemelerin solmasını azaltır ve güneş ışınlarının solma yapmasını engeller.
Güneş ışınlarının verdiği UV zararlı ışınlara karşı engelleme sağlar. %99’a kadar zararlı ışınlardan koruma sağlar.
Güneş enerjisine karşı bloke sağlayarak aracın soğutma konforunu arttırır.
Aracınız bir yere çarparsa cam kırılma, dağılma ve parçalanmaya karşı da korunur. Kaza halinde yolcular için uçabilecek cam parçaları da engellenmiş olur.
Aynı zamanda araç sürücüsüne ve yolculara mahremiyet de sağlar. Aracınızın çalınmasına karşı da koruma sağlar.
Araca cam filmi taktırmak yasak mı?
Araç cam filmi yasak olarak bilinen bir uygulama olsa da Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre sürücünün görüşünü engellemiyorsa yasak değildir. Cam filmi en düşük %70 oranında ışık geçiriyorsa kullanılabiliyor. Yani yasal olarak 1 ve 2 numaraları cam filmleri kullanılabiliyor. Ancak ön camlara cam filmi uygulaması yasak oluyor. Bunun dışında cam filmi kullanılabilir. 3 ve 4 numaralı cam filmi olursa uygulaması yasaktır. Muayeneden geçmesi ve ceza yememek adına doğru ürünü seçmeniz gerekiyor.
Oto cam filmi fiyatları
Oto cam filmi fiyatları öncelikle aracınızdaki cam sayısına ve sizlerin yaptırmak istediğiniz bölgelere göre değişiyor. Aynı zamanda aracınızın türüne ve camın şekline göre de değişiklik gösteriyor. Hemen Alp Garage’ye ulaşarak araç cam filmi fiyatları konusunda bilgi alabilirsiniz. Sizin için uzman kadromuz ile en uygun fiyatlarla işlem yapıyoruz.
Elvankent Oto Ampül Led Çeşitleri
Far Ampulü Çeşitleri Nelerdir? Kaç Tipte Far Ampulü vardır?
Otomobiller geliştikçe aydınlatma teknolojileri de gelişiyor. Bundan yüzyıl önce arabalarda asetilen lambalar kullanılırken günümüzde daha gelişmiş ve bol alternatifli aydınlatma sistemleri tercih ediliyor. Çünkü artık arabalar eskisinden daha hızlı gidiyor ve daha iyi bir aydınlatmaya ihtiyaçları var. Far ampulü çeşitlerine gelince bir dizi seçenekle karşılaşmak mümkün. Öyle ki sürücüler artık ampul tiplerini seçerken estetik kaygılarını da göz önünde bulunduruyor. Kaç çeşit far ampulü vardır ve bunların özellikleri nelerdir diye düşünüyorsanız her birinin kendine özgü avantaj ve dezavantajlarını bu yazıda bulabilirsiniz.
Far ampulü çeşitleri nelerdir?
Günümüz otomobil aydınlatma sistemlerinde halojen, xenon ve LED olmak üzere üç çeşit far ampulü çeşidi bulunuyor.
Halojen Farlar
Halojen far ampuller için akkor lambaların iyileştirilmiş bir modeli olduğu söylenebilir. Akkor lambalar günümüzde hala bazı klasik arabalar tarafından kullanılsa da yerini halojenlere bırakmış durumda. Halojenler tek değerli ve kolayca negatif iyon oluşturabilen elementleri temsil ediyor. Doğada beş farklı halojen bulunurken bunlardan sadece iyot ve brom elementleri aydınlatma teknolojisinde kullanılıyor. Bunun sebebi ise ampul içindeki tungsten filamanının kırılmasını ve kararmayı önlemeleri.
Halojen lambaların en belirgin özelliklerinin başında çok fazla ısı üretmeleri ve sarı bir renk tonuna sahip olmaları geliyor. Diğer ampul tipleriyle kıyaslandığında nispeten daha ucuz olan halojen ampullerin bazı dezavantajları da mevcut. Halojenler diğerlerine göre daha kısa ömürlü olmasının yanında daha kısa bir görüş mesafesi sunuyor.
Xenon Farlar
Xenon veya yüksek yoğunluklu deşarj lambaları, halojenin aksine ışık oluşturmak için metal bir filamana ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine bir çift elektrot arasında yüksek voltaj arkı oluşturarak ışık üretiyor. Bu çalışma prensibini küçük bir tüpün içinde meydana gelen kontrollü bir yıldırım çarpması gibi düşünebilirsiniz.
Xenon gazıyla dolu olan ampullerin en belirgin özelliği parlak beyaz ve mavimsi bir ışık üretmeleri. Dolayısıyla halojenlere göre daha az ısı oluşturuyor. Ancak xenonların istenen parlaklığa ulaşabilmeleri için yeterli ısıya ulaşmaları ve dolasıyla bir miktar zaman geçmeleri gerekiyor. Uzun dalga boylarına sahip parlak ve dağınık bir ışık ürettikleri için özellikle gece sürüşlerinde güvenli bir yolculuk sunuyor. Halojenlere göre daha uzun ömürlü olan xenon farların ortalama ömrü 2000 saat civarında. Genellikle estetik bir görünüm amacıyla tercih edilen bu ampul tipi maliyet anlamında halojenle LED ampullerin arasında yer alıyor.
LED Farlar
Işık yayan diyot anlamına gelen LED ampuller birçok sebepten dolayı otomobil sürücüleri arasında giderek daha popüler hale geliyor. Halojen ve xenon’lara kıyasla yeni bir teknoloji olan LED aydınlatmaların en büyük avantajları daha az enerji tüketmeleri ve daha uzun ömürlü olmaları. Ön ve arka farların yanı sıra gösterge ışıklarında da kullanılan LED farlar, daha çok lüks otomobillerde tercih ediliyor. Fren lambaları ve sis farlarında da kullanılan LED’ler özellikle selektör ışıklarında en iyi performansı veriyor.
Hangi far ampul tipini seçmeliyim?
Doğru far ampul tipi nasıl seçilir diye düşünenlerin görsellik ve verimlilik arasında bir denge kurarak karar vermesi gerekiyor. Eğer uzun ömürlü ve yolu daha iyi gösteren beyaz ışığa sahip bir ampül istiyorsanız LED farlar sizin için en iyi seçim olabilir. Öte yandan aracınızın görünümünü daha estetik bir hale getirmeyi düşünüyorsanız xenon ampulleri tercih edebilirsiniz. Ancak Xenon ampulleri tek başınıza monte etmeniz zor olacağı için işinin ehli bir ustaya gitmeniz gerekiyor. Halojen farlara gelince ekonomik bir seçenek arayanlar için en ideali olduğu söylenebilir. Ancak düşük ışık gücü ve kısa ömre sahip olması halojen farları xenon ve LED farlara göre bir adım geride bırakıyor. Alp garage; Philips, Photon, Osram oto far ve led çeşitleri ile hizmetinizdedir.
Elvankent Oto Araç Aksesuar Uygulamaları
Oto Araç Uygulamaları ve Aksesuar ne iş yapar?
Oto aksesuar, otomobil vb. araçların tümünde ortak olarak kullanılan, araçların konfor, güvenlik, dış ve iç görüntüsünü daha üst seviyelere taşıyan tüm ürünlerdir.
Oto aksesuar ürünleri otomobil üzerinde yer alan araçlarda konfor ve dış görüntü gibi detayları daha yüksek standartlara çıkaran ürünlere verilen addır. Araç için tercih edilen araba aksesuarları genellikle 2 kategori altında sınıflandırılır. Bunlar ise araç dışı ve araç içi aksesuarlar olmaktadır.
Bahsi geçen araç içi oto aksesuarlar araçların üst kısımlarında yer alan torpido şeritleri, direksiyon kılıfları, tablet tutacağı, dikiz ayna süsleri gibi birçok iç aksesuarlar kategorisinde yer almaktadır. Diğer kategori olan araç dışı aksesuarlar ise tampon ekleri, krom şeritler ve benzeri araç aksesuarları olmaktadır.
Oto Aksesuarları Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Oto aksesuar ürünleri alırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlar genel olarak şu şekildedir;
Satın aldığınız yerin güvenirliliği, herhangi bir ürün alırken öncelikle satıcı güveni oldukça önemli bir durumdur. Ondan dolayı tercih ettiğiniz satıcılarda vergi mükellefi gibi detaylara dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
Tercih edilen ürünün araç ile uyumlu olması, bu durum mutlaka kontrol etmeniz gereken bir husustur. Her model araç farklı özelliklerde ve modellerde ürünler ile uyumlu olmaktadır. Bundan dolayı standart bir ürün bulunmaz.
Ürün yapısı kaliteli mi? Birçok firma tarafından üretilen aksesuar bulunmaktadır satın almadan önce mutlaka kalitesi incelenmeli. Bu doğrultuda fikir sahibi olmalıdır.
Oto Aksesuarları Faydaları
Oto aksesuar ürünleri günümüzde birçok kategori altında çeşitlilik gösterir. Kullanıcılar üzerine çeşitli aksesuarlar ekleyerek şık görünmesini sağlayabilir. Sadece şıklık olarak değil aynı zamanda aracı geliştirmek amacıyla da tercih edilen aksesuarlar vardır. Örneğin aracınızda yer alan far az aydınlatıyor ise daha güçlü bir aydınlatma led ampuller ile sağlanabilir. Böylece araç sahipleri daha güçlü bir sürüş elde edecektir. Araçlar üzerinde yer alan aksesuarlar ile birlikte araçların rahatlığa artış gösterirken beraberinde özel olarak tasarlanmış aksesuarlar da yer alır. Örneğin araç koltukları üzerinde birçok minder gibi aksesuar karşımıza çıkarken araç içerisinde telefon tutacağı gibi rahatlık hedefli birçok da aksesuar kullanılmaktadır.
Araçların olmazsa olmazı olan araç lastikleri üzerinde de birçok aksesuar kullanılmaktadır Bunlara örnek verilecek olursak jant göbeği, bijon takımları gibi birçok aksesuar ile şık bir lastik oluşumu sağlanmaktadır. Bahsi geçen bu aksesuarların montajı da oldukça kolay bir şekildedir, herhangi bir zorluk oluşturmaz. Günümüzde yer alan aksesuarların en büyük faydası ise araç üzerinde büyük maliyetler harcamadan basit bir şekilde ekstra özellik kullanabilmenizdir. Son zamanlarda özellikle geri görüş kameraları gibi birçok aksesuar ürünü ile araçlar gelişmiş bir model olarak karşımıza çıkıyor. Size şık aksesuarlar ile aracınızı güzelleştirmek istiyorsanız, Alp Garage firmamız üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Araç uygulamaları.
Araç Ses Yalıtımı, Far Aydınlatma Sistemleri, Araç Kaplama Folya, Oto Multimedya Ürünleri, PDF Folyo Uygulaması, Şeffaf Oto Koruma Filmi, Araç Kamera Sistemleri, Araç İçi Kaza Kamerası ve Oto Aksesuarları hakkında detaylı bilgi almak ve ürünlerimizi incelemek için www.alpgarage.com.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Elvankent Oto Ses Sistemi Montajı
Oto Ses Sistemi Montajı Nasıl Yapılır?
Otomobillere ses sistemi montajı, bazı kaplamaların ve konsol gibi parçaların çıkarılarak yapıldığı oldukça meşakkatli bir süreçtir. Bu nedenle özenle yapılması gerekir. Ayrıca bir hata yapılması durumunda araçta fiziki bazı sorunlar görülebilir. Örneğin konsol çizilebilir ya da bazı kısımları normale göre daha esnek hale gelebilir.
Otomobiller için ses sistemi satan birçok yer, aynı zamanda ya montaj işlemi yapar ya da anlaşmalı olduğu montaj şirketleri bulunur. Profesyonellerle çalışmak, birçok açıdan avantajlı olabilir.
Birincisi profesyoneller benzer araç modellerinin defalarca konsol gibi parçalarını çıkardıkları için süreci çok daha hızlı tamamlarlar. İkincisi hata payı çok daha az olur.
Elvankent Akü
Akü Hakkında Bilmeniz Gerekenler.
Aracınızın olmazsa olmazlarından aküleri daha iyi tanımaya ne dersiniz? Akü nedir? Ne işe yarar? Nasıl çalışır? Akü çeşitleri ve özellikleri nedir? Sulu akü ile jel akü arasında ne gibi farklılıklar vardır? Akü bakımı nasıl yapılır? Akülerin ömrünü uzatmak için ne yapmalısınız? Aküler hakkında bilmeniz gereken her şeyi bu yazıda bulacaksınız.
AKÜ NEDİR? NE İŞE YARAR?
Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak biriktiren ve gerektiğinde kullanmaya imkan veren cihazlara akü adını veriyoruz. Piyasada “batarya”, “akümülatör“, “biriktireç” ve “akım toplar” isimleriyle de anıldığını duyabileceğiniz akü, otomobilinizin kullandığı elektrik enerjisinin kaynağını oluşturuyor.
Akünün görevleri:
Aracın hareket etmesi için marş motorunu çalıştıracak akımı veriyor.
Araç radyosu, kaloriferler, araç içi lambaları gibi elektrik ile çalışan araçlara akım göndererek çalışmalarını sağlıyor.
Voltaj ve amperaj dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde alıcıların zarar görmesini engelliyor.
AKÜ NASIL ÇALIŞIR?
Akünün çalışma prensibi piller ile benzerdir. Akü bir pozitif bir de negatif olmak üzere iki kutba sahiptir. Bu kutuplar araçtaki klima, silecek, radyo ve motor ateşleme sistemine bağlıdır.
Bataryanın içerisinde hücre adı verilen altı bölüm yer alıyor. Her hücrede iki elektrot takımı bulunuyor. Bir hücrede toplam 16 plaka yer alıyor Plakalar pozitif ve negatif plak olmak üzere ikiye ayrılıyor. Pozitif plakalar kurşun dioksit, negatif plakalar ise kurşun içeriyor. Kurşun oksit ile kaplı pozitif plaka elektronları içeri taşıyor, kurşundan oluşan negatif plaka ise elektronları serbest bırakıyor. Plakaların bir araya gelmesiyle sıkıştırılmış ızgaralar meydana geliyor.
Plakalar %65’i sudan, %35’i sülfürik asitten oluşan karışım içinde yüzüyor. Bu sıvı aküde elektriği ileten elektrolit görevi görüyor. Plakaların sıvıyla etkileşimi sonucunda elektron adı verilen partiküller meydana geliyor ve elektronların ızgara içindeki hareketleri ile aracın çalışması için gerekli enerji oluşuyor.
AKÜ ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Aküler içeriklerine göre nikel demir, nikel kadminyum, gümüş çinko gibi çeşitlere ayrılıyor. Otomobillerde en çok kullanılan çeşidi ise kurşun-asit akü.
Kurşun asit aküler de kendi içlerinde kuru akü ve sulu akü olmak üzere ikiye ayrılıyor. En çok kullanılan sulu akü çeşidi ise Starter ya da SLI olarak adlandırılan klasik aküler.
Günümüzde Start-Stop teknolojisini kullanan araçların yaygınlaşması ile birlikte klasik akülere kıyasla daha yüksek performans, dayanıklılık ve yüksek şarj kabulüne sahip Start-Stop aküler de daha çok tercih edilmeye başlanıyor.
SULU AKÜ NEDİR?
Mevsim koşullarına bağlı olarak saf su eklemeniz gereken akülere sulu akü deniyor. Bu aküler bakımlı akü adıyla da anılıyor. Peki sulu akü bakımı nasıl yapılır? Sulu aküleri, özellikle yaz aylarında sık sık kontrol etmelisiniz. Bu tip aküleri kullanıyorsanız su seviyesinin plaka seviyesinin altına düşmemesine, aküyü sarsıntılardan etkilenmeyecek şekilde sabitlemeye ve şarjsız bırakmamaya da özen göstermeniz gerekiyor.
JEL AKÜ NEDİR?
Kuru akülerin bir çeşidi olan, içerisinde jel kıvamında elektrolit bulunan akülere jel akü deniyor. “Jel akü bakımı nasıl yapılır?” diye düşünenlere iyi haber! Bakımsız akü adıyla da anılan jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmiyorlar.
Jel akülerin sulu akülerden fakları:
Jel akülerin sulu akülerden ayrılan noktalarına baktığımızda %75 daha fazla kapasiteye sahip oluşları dikkat çekiyor.
Daha yüksek performans sunan jel akülerin fiyatları da daha yüksek.
Jel akülerin avantajlarından bir diğeri de içerisinde sıvı bulunmadığı için sızdırma yaparak çevreye zarar verme ihtimalinin olmayışı.
Jel akülerin sulu akülere kıyasla 4-5 kat daha uzun ömürlü oldukları biliniyor.
Jel aküler, teknelerden güneş enerji sistemlerine geniş bir kullanım alanına sahipler.
START-STOP AKÜ NEDİR?
Start-Stop teknolojisiyle birlikte yeni nesil otomobillerde ihtiyaç duyulmadığında motor çalışmayı durduruyor. Yoğun trafikte ya da kırmızı ışıkta durduğunuzda motor da durduğu için maksimum yakıt verimliliği sağlanmış oluyor.
Bu yeni nesil otomobiller için üretilmiş Start-Stop özellikli aküler ise otomobilin ihtiyaç duyduğu enerjiyi sürekli olarak sağlamak için görev yapıyor. Start-Stop akünün farklarına baktığımızda yüksek şarj alma ve yüksek çevrim ömrüne sahip oluşları dikkat çekiyor.
AKÜ BAKIMI NASIL YAPILIR?
Akülerin uzun süre işlevlerini yerine getirebilmeleri için periyodik olarak bakımlarının yapılması gerekiyor. Bakımlarını yapmadığınız akü, aracınızın performansını düşürebileceği gibi yolda kalmanıza da sebep olabiliyor. Serviste akü bakımı yaptırabileceğiniz gibi basit birkaç adımda akünüzün bakımını kendiniz de yapabilirsiniz.
1. AKÜ KUTUP BAŞLARININ TEMİZLİĞİNDEN EMİN OLUN.
Akü kutup başları oksitlendiğinde akım geçmeyeceği için aracınızın elektrik aksamı
çalışmamaya başlayacaktır. Oksitlenme sonucu otomobilinizin çekiş gücü düşebilir, ses
sistemi gibi tesisatlar zarar görebilir. Oksitlenmeyi önlemek için kutup başlarını sıcak su ya da gresle temizlemeniz gerekiyor.
2. AKÜYÜ METALLERDEN UZAK TUTMAYA ÖZEN GÖSTERİN.
Aküler, hassas bir sisteme sahip oldukları için metal ile temasları halinde kısa devre yapabilirler. Yapılarını korumak için aküleri her türlü metalden uzak tutmanız gerekiyor.
3. SU SEVİYESİNİ KONTROL EDİN.
Akünün işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmesi için akü suyunu kontrol etmeniz gerekir. Akü suyu nedir? diye düşünüyorsanız kısaca açıklayalım. Akünün içerisinde yer alan asit, akü suyu olarak adlandırılır. Zamanla eksilen akü suyunun saf su ile tamamlanması gerekir. Asit, son derece tehlikeli bir madde olduğu için su eklenirken eldiven takılmalı ve huni yardımıyla su eklenmelidir. Güvenliğiniz için akü suyunu yetkili bir serviste ekletmeniz tavsiye edilir.
4. AKÜ SABİTLEME APARATINI KONTROL EDİN.
Özellikle ağır vasıta araçlarda akü sabitleme aparatının gevşemesine ya da çıkmasına sık rastlanır. Böyle durumlarda araçlarda aşırı sarsıntı ve performans kaybı görülebilir.
5. ELEKTROLİT SEVİYESİNİ ÖLÇÜN.
Elektrolit seviyesinin akü üzerinde yer alan minimum ile maksimum çizgileri arasında olması gerekiyor. Özellikle sıcak yaz mevsimlerinde elektrolit, buharlaşmanın etkisiyle eksilebiliyor. Elektrolit seviyesinin düşük olduğunu fark ettiğinizde saf su eklemeniz gerekiyor. Saf su eklerken maksimum çizgisini geçmemeye dikkat etmelisiniz. Aşırı doldurma sonucunda hücre içindeki sıvı dışarı taşarak araç içindeki kablo ve bağlantılara zarar verebilir.
6. VOLTAJ DEĞERİNİ KONTROL EDİN.
Kapalı sistem bir akü kullanıyorsanız şarj seviyesini ölçmek için voltaj değerlerini kontrol etmelisiniz. Akünün voltaj değerinin 12.4 voltun altında olması aküyü şarj etmeniz gerektiğini gösteriyor.
AKÜ BAKIMINDA NEYE DİKKAT EDİLİR?
Akünüze bakım yaparken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Akü üzerindeki havalandırma deliklerinin açık olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Akü üzerine yağ ve yakıt bulaştırmamaya dikkat edilmesi gerekir.
Uzun süre kullanılmayan aküler kullanılmaya başlanmadan önce voltajı ve yoğunluğu ölçülmelidir.
Kışın akünün donmasını engellemek için tam şarj yapılabilir.
Eğer aracınızı 15-20 günden fazla kullanmayacaksanız akü kutup başlarını sökmeniz önerilir.
Ani hava değişimleri akünün patlamasına sebep olabilir.
Akü şarj olurken çıkardığı gazlar insan sağlığı için zararlıdır.
AKÜLERİN ÖMRÜNÜ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Otomobilinizin aküsünden maksimum verim almak ve ömrünü uzatmak için nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
AKÜLERİN DEPOLANMASI
Akülerin raf ömrü 12 ila 18 ay arasında değişiklik gösteriyor.
Kurşun asit akülerin boşalmış ya da kısmen boşalmış halde tutulmaması gerekiyor.
Uzun süre depolanan akülerin 6 ayda bir şarj edilmesi gerekiyor.
ŞARJ SEVİYESİNE DİKKAT
Şarj seviyesinin ideal düzeyde olması akünün verimliliği için önemlidir. Aşırı şarj ve düşük şarj, akülerin ömrünün hızlı bir şekilde tükenmesine sebep olur.
SICAKLIĞIN AKÜYE ETKİSİ
Aşırı yüksek ve aşırı düşük ortam sıcaklıkları akünün çalışma ömrünü kısaltır. Akü için önerilen ortam sıcaklığı 20°C-25°C’dir.
AC GERİLİMLER
Akülerin DC gerilim ile şarj edilmesi gerekir. AC gerilim akülerin çalışma ömrünün azaltır.
AKÜ ZAYIFLAMASI NASIL ANLAŞILIR?
Akünüzün şarj durumunu serviste yaptıracağınız periyodik bakımlarda kontrol ettirmeyi ihmal etmemelisiniz. Yeni nesil bir otomobile sahipseniz akünün üzerinde bir gösterge göreceksiniz. Yeşil renk, aracınızda herhangi bir problem olmadığı anlamına geliyor. Göstergede siyah renk görüyorsanız akünüzü şarj etmelisiniz, beyaz renk ise akünüzü değiştirmeniz gerektiğini anlatıyor.
AKÜ NASIL ŞARJ OLUR?
Akünüzü şarj etmek için servisten destek alabilir ya da kendi imkanlarınızla akü şarj etmeyi öğrenebilirsiniz.
ADIM ADIM AKÜ NASIL DOLDURULUR?
Akünüzü şarj etmek için akü takviye kablosu edinin.
Dolu bir aküyü ya da şarj edilecek akünün bulunduğu aracı arabanızın yanına getirin.
Takviye kablosunun kırmızı renkli olanını her iki akünün de + kutbuna takın.
Siyah kablonun maşalarını da – kutuplara takın.
Aracınızı çalıştırdığınızda akünüz dolmaya başlayacaktır.
Başka bir araçtan dolum yapıyorsanız akünün zayıflamaması için dolum yaptığınız aracı da çalıştırmalısınız.
AKÜ BİTTİĞİNİ NASIL ANLARIZ?
Arabanıza binip marşa bastığınızda geç çalışıyor ve bu durum sık sık tekrarlanıyorsa akü bitmiş olabilir. Kontağı çevirdiğinizde araç göstergeleri çalışmıyorsa bu durum yine akünün bitmiş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Akünün bittiğini gösteren en basit ipucu ise kornanın çalışmıyor oluşudur.
AKÜ NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLİR?
Akünün ömrü kullanım koşullarına ve kullanım yerine göre değişiklik gösterilebilir. Binek araçlarda akünün ömrünün 4-5 yıl, ticari araçlarda ise 2-4 yıl arasında olması beklenir.
AKÜ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Akülerin belli bir ömürleri vardır ve bu süre dolduğunda yenisi ile değiştirmeniz gerekir. Bir servise giderek bu işlemi yaptırabileceğiniz gibi gerekli malzemeleri edindiğinizde kendinizde kolayca aracınızın aküsünü değiştirebilirsiniz.
Aküyü değiştirmek için öncelikle akünün yerini bulmanız gerekiyor. Genellikle kaputu açtığınızda akü karşınıza çıksa da yeni nesil araçlarda akü, bagajda ya da koltuk altlarında olabiliyor. Aküyü rahat açmak için öncelikle kutup başlarını temizlemelisiniz. Bir anahtar yardımıyla önce negatif sonra pozitif kutbun bağlantısını sökmeli ve akünüzü aracınızdan çıkarmalısınız. Yeni aküyü aracınıza yerleştirebilirsiniz. Son ve en önemli aşamada pozitif (+) ve negatif (-) kutupları doğru bir şekilde bağlamanız gerekiyor.
Alp Garage; Mutlu Akü, İnci Akü, Varta Akü ve Hugel Akü’nün yetkili bayisi olup garantili bir şekilde satışını yapmaktadır
Ankara Oto Ses Sistemleri Hizmet Bölgelerimiz
Alp Garage; MG Audion Ses Sistemleri, Pooneer Ses Sistemleri, Alpine Ses Sistemleri, hertz Ses Sistemleri, Focal Ses Sistemleri, Edison Ses Sistemleri, Clario SES Sistemleri, DHS Ses Sistemleri, Navix Ses Sistemleri, Hexis Araç Film Kaplama, 3M Araç Film Kaplma, Anatolia Araç Film kaplama, Aery Dennıson Araç Kaplama, Phılıps Oto Ampül, Photon Oto Ampül, Osram Oto Ampül, Mutlu Akü, İnci Akü, Varta Akü , Hugel Akü, bayiliklerinin yanı sıra; PDF Folyo Uygulaması, Şeffaf Oto Koruma Film, Araç Kamera Sistemleri, Araç İçi kaza kamerası, Oto Aksesuarları satışı ve montajını gerçekleştirmektedir.
Ankara’nın; Şaşmaz, Ostim, İvedik,88 Oto sanayi, Kazımkarabekir, Dışkapı, Ulus, Etlik, İncirli, Basınevleri, Aydınlıkevler, Keçiören, Demetevler, Yenimahalle, Batıkent, Çakırlar, Elvankent, Çayyolu, Ümitköy, Çankaya, İncek, Cebeci, Küçükesat, Eryaman, Siteler, Yaşamkent, Bilkent ücretsiz fiyatlandırma ve kredi kartına taksit imkanı sunmaktadır. Oto ses sistemleri hakkında bilgi almak için www.alpgarage.com.tr web sayfamız üzerinden bize ulaşabilirsiniz.